Toeval, net nu ik begin met het schrijven aan dit artikel komt de reclame van BEN op televisie waarin gesproken word over telefoongebruik in bed. Over meant to be gesproken.

De laatste tijd merk ik dat ik soms mijn telefoon wel twee keer per dag moet opladen. Afgelopen weekend was ik op Rock Werchter en schoot er een kleine paniek in toen mijn batterij leeg was en ik geen mogelijkheid had om hem op te laden. Alsof het het einde van de wereld is. Onzin eigenlijk, want vroeger kon ik ook prima zonder dat ding.

Het eerste wat je ’s ochtends waarschijnlijk doet is je telefoon checken. Zijn er nog “belangrijke appjes” binnengekomen? En hoeveel likes heeft de foto die ik gisteren geplaatst heb? Ik maak mij hier zelf ook schuldig aan, en ik moet eerlijk zeggen dat dit vaak ook heel onbewust gebeurt. Ongeveer dertig keer per dag pak ik mijn telefoon, dacht ik. Maar na het installeren van de app Moment bleek dit veel vaker te zijn, namelijk 62 keer! In totaal heb ik drie en een half uur van mijn dag aan mijn telefoon besteed. Nu heb ik ook vakantie waardoor ik meer vrije tijd heb, maar toch schrok ik van het resultaat.

Hoe ga ik dit aanpakken?

Inzicht in mijn sociale media gebruik was stap 1 in het aanpakken van deze verslaving. Maar hoe nu verder? Ik besloot mijn spanningsboog aan te pakken. Gemiddeld pakken jongeren ongeveer 85 keer per dag hun telefoon. Belachelijk vaak al zeg ik het zelf, dus ik wil dit voor mezelf terugbrengen naar 25 keer. Gewoon om een begin te maken. Ook wil ik niet meer dan een uur per dag besteden aan mijn telefoon.

DUS: Maximaal 25 pickups, maximaal 60 minuten. Eens kijken hoeveel productiever ik kan zijn op een dag!

Handige apps en tips

  1. Download MarsCraft. Het design is misschien niet geweldig, maar ik weiger geld uit te geven aan de betaalde app Forest. Met MarsCraft zet je een timer aan voor de tijd dat je je telefoon niet wil gebruiken. Tijdens die periode bouwt de app een ruimteschip op de maan. Gebruik je je telefoon wel? Dan stort het bouwwerk in.
  2. Ga eens zonder telefoon de deur uit, ook al is het even een snel supermarktbezoekje. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je gewend raakt om zonder telefoon te leven.
  3. Als je wel de deur uit gaat met je telefoon, stop hem dan diep onderin je tas. Zo kun je er minder makkelijk bij maar heb je er toch een tot je beschikking in geval van nood.
  4. Kijk eens om je heen. De wereld is zoveel mooier dan je telefoonscherm.
  5. De app Moment kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Waarschijnlijk schrik jij net als ik van de tijd die je online besteed. Dit maakt het makkelijker om stappen te ondernemen tegen je verslaving. Confrontatie is the key!

 

Ga jij deze challenge met mij aan? Zo ja, wat doe jij om je telefoongebruik te verminderen?

handtekening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s