Vanaf kinds af aan heb ik geleerd om te sparen en stopte ik elke maand netjes wat geld in mijn spaarvarken. Nu ik ouder wordt merk ik dat dit er nog wel eens bij in schiet. Na wat torenhoge rekeningen moest het roer om; ik moest goedkoper gaan leven. Hoe heb ik dat gedaan?

1 – Heb inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Oftewel; budgetteren. Een oud huisgenootje gaf me ooit de tip eens een inkomsten en uitgavenplan te maken via Excel. Dit is een goede basis om te bepalen hoeveel je per maand kwijt bent aan je vaste lasten zoals bijvoorbeeld je boodschappen, huur en verzekeringen maar zeker om ook eens te zien hoeveel er per maand binnen komt. Verwerk in je overzicht een streefbedrag om maandelijks te sparen.

2 – Doe één keer per week boodschappen.

Misschien geloof je me niet, maar ik kan als alleenstaande (met kat) voor twintig max. vijfentwintig euro per week boodschappen doen. Mijn geheim? Doe al je boodschappen in één keer op de lokale markt. Afgelopen week kocht ik twee zakken vol groente en fruit voor nog geen drie euro. De rest haal ik dan bij een goedkopere supermarkt zoals de Lidl, Boni maar ook in de bonus bij de Albert Heijn. Bang dat je boodschappen bederven? Kijk dan even hier voor tips om je eten langer te bewaren.

market.jpg

3 – Koop tweedehands

Deze tip kan ik niet vaak genoeg geven, want het is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor je portemonnee. Als ik wat nodig heb kijk ik eerst bij de kringloop of op internet of ik het daar kan scoren, vaak voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Gisteren bijvoorbeeld, had ik een schaal nodig om een ovenschotel in te maken en heb er een op de kop getikt voor een euro! Heb je iets nodig wat je waarschijnlijk maar één keer gaat dragen of gebruiken? Probeer het dan van iemand te lenen.

thriftstore.jpg

4 – Pak je koopgedrag aan

Niemand heeft twintig paar schoenen nodig of elk half jaar een nieuwe telefoon. Probeer eens wat te minimaliseren. Denk voor je iets koopt na: ga ik hier echt gebruik van maken? Of is dit een tijdelijke aankoop om mezelf even “gelukkig” te maken? Misschien zet dit je zelfs aan om meer spullen weg te doen die je dan kunt verkopen voor een extra zakcentje. Zou toch mooi meegenomen zijn?

5 – Stop met je slechte gewoontes

Ontzettend moeilijk, ik weet het; maar stop met roken, onnodig veel alcohol drinken en de snoepautomaat plunderen. Ik wil hier later nog een andere blogpost over maken, dus voor nu laat ik het hier even bij.

En verder? Iets minder terrasjes pakken, minder uit eten en als het kan een extra baantje nemen. Het is niet slecht om jezelf af en toe te belonen, maar met mate.

Wat is jouw ultieme tip om te bezuinigen?

handtekening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s