Bomen knuffelaar genoemd worden, iemand die expres een enorme hap van zijn biefstuk eet voor mijn neus of opmerkingen als “Het is toch al dood”: Het is allemaal niet nieuw voor me. En dat terwijl ik nog maar een half jaar vegetarisch leef. En daar heb ik  legit goede redenen voor.

-Ik wil geen ooit levende organismen in mijn mond stoppen.

Voor veel mensen maakt dit niets uit en zeggen dat de natuur zo is, maar ik kan het niet over mijn hart krijgen. Daarnaast vind ik het niet natuurlijk dat varkens opgroeien in hokken waar ze zich nog niet kunnen omdraaien. Of koeien die nog nooit echt gras hebben gezien. Of kippen die voor de slacht op de kop in een bak met water worden gehangen onder het mom van verdoving. Ik kan nog wel even doorgaan zo, maar ik vind het gewoon gevoelloos.

-Bepaalde studies en ervaringen maken dat ik denk dat vlees ongezond is.

En vooral onnodig. Ik heb veel documentaires gezien en artikelen gelezen over de voordelen van een vegetarisch of veganistische levensstijl. Het proberen waard, en na twee maanden zonder vlees en minder zuivel merkte ik het verschil al. Sindsdien heb ik vooral meer energie en zit ik gewoon beter in mijn vel. Daarnaast tonen verschillende studies aan dat de kans op veel voorkomende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten, verminderen wanneer vlees uit het dieet word gehaald. Waarom zou je vlees eten wat zoveel ziekten kan veroorzaken als je voedingsstoffen als vitamine B12 of eiwitten ook gewoon uit planten (of zuivel) kunt halen?

-Het is mentaal beter voor me.

Tuurlijk heb ik wel eens zin in iets wat vlees bevat. Mijn guilty pleasure is frikandellen, maar wanneer ik mijzelf vertel dat ik dit om verschillende redenen gewoon niet mag geeft me dat een enorm goed gevoel. Ik leer mezelf discipline te hebben. Daarnaast scheelt het me in restaurants maar ook met boodschappen doen enorm veel stress. Vlees is duur en dat hoef ik dus niet meer te kopen. En op de menukaart van een restaurant staan vaak maar één of twee vegetarische gerechten waardoor ik niet lang hoef na te denken wat ik wil eten.

Het is beter voor het milieu

Ik schrik altijd als mensen niet weten dat vlees slecht is voor het milieu. Ondertussen is achttien procent van de CO2 uitstoot gevolg van veeteelt. Dit is meer dan de hele transportsector, wat voor dertien procent zorgt. Ook gaat ongeveer een kwart van het wereldwijde waterverbruik op aan de productie van dierlijke producten, en het ergste is misschien nog dat we tachtig procent van het kappen van het Amazonegebied te danken hebben aan de veehouders. Zoveel natuur en dieren die lijden, alleen omdat wij mensen een biefstuk op ons bord willen.

-Omdat veganisme een levensstijl is waar ik nog niet klaar voor ben.

Heeeel graag zou ik veganist worden maar ik heb gewoon nog té weinig kennis. Nu drink ik al geen melk meer, vervang ik mijn yoghurt met soja en probeer ik zo min mogelijk kaas te eten, toch vind ik volledig veganist worden verdomd lastig aangezien er veel verborgen zuivel in producten zit. Denk maar eens aan sauzen, broodbeleg of kant en klaar maaltijden. Je denkt er niet snel bij na dat hier zuivel in zit, maar dat is wel zo. Mocht je dus tips hebben hoe ik de transitie van vegetarisch naar veganistisch zo makkelijk mogelijk kan maken: reageer dan even hieronder.

Ik kan hier nog veel meer over schrijven, maar aangezien deze post anders veel te lang wordt besluit ik dat niet te doen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben aarzel dan niet om contact op te nemen met me.

Ohja, in de tijd dat je dit bericht hebt gelezen zijn er ongeveer 5000 dieren geslacht waaronder veel zonder verdoving. Wil je hier wat aan veranderen? Doneer dan aan wakker dier.

cropped-handtekening-e1531488038597.jpg

2 gedachten over “Waarom ik vegetariër ben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s