Sinterklaas is nog niet achter de rug of we moeten ons al weer klaarmaken voor de volgende feestdag. Terwijl je de cadeautjes voor onder de boom uit de schappen van de winkels trekt gaat het normale leven daarnaast gewoon door. Studeren, wekelijkse training, bezoekje aan je schoonouders en op vrijdagavond ook nog de kroeg in. Om nog maar niet te spreken over die kut surprise die je nog moet maken. Best lastig om alle ballen in de lucht te houden. Tijd voor wat self care zodat je zonder burn-out de decembermaand doorkomt!

Schrijf je dag van je af
Misschien had je vroeger als kind wel een dagboek waar je de meest uiteenlopende gebeurtenissen in op schreef, maar wist je dat het ook helemaal niet verkeerd is om dit als volwassene te doen? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het opschrijven van je gevoelens en gebeurtenissen gedurende de dag goed is voor verwerking. Stressniveaus daalden en bij de meeste mensen uit het onderzoek verbeterde daardoor hun humeur. Daarnaast geeft het opschrijven van dingen waarvoor je dankbaar hebt een positieve draai aan je dag waardoor mensen die schrijven over het algemeen tevredener zijn dan mensen die dit niet doen!

Even offline
Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Best handig om binnen no-time toegang te krijgen tot informatie, maar wist je dat de online-tijd bij jongeren al snel op loopt tot minimaal drie uur per dag? Iets té veel hé? In die drie uren komt er ontzettend veel op je af. Notificaties, een berichtje van je oma die al weken niets gehoord heeft van je, een nieuwe insta foto van een meisje uit je klas… Onbewust kan dit stress met zich meebrengen of voel je een bepaalde druk om te presteren. Tijd om dat ding eens aan de kant te gooien voor een paar dagen. Geniet van je rust, lees een boek of ga eindelijk langs bij je oma.

Afbeeldingsresultaat voor reading tumblr

Durf nee te zeggen
De grootste oorzaak voor mensen met een burn-out is moeite hebben met NEE zeggen. Je wil iemand liever niet teleurstellen, dus je neemt de opdracht maar aan waardoor het lijstje met taken steeds langer wordt. Nee zeggen is niet iets wat je ineens kunt leren maar door veel te oefenen kun je er zeker beter in worden. Bouw het rustig op en wijs eerst kleine dingen af. Waarschijnlijk zul je zien dat iemand helemaal niet teleurgesteld is en dat het allemaal wel mee valt. Je kunt het!

Mediteer
Ik snap dat er een “zweefteeftaboe” ligt op mediteren, maar je kunt een boek niet beoordelen op zijn kaft. De eerste keer dat ik mediteerde vond ik het ook ongemakkelijk, maar als je eenmaal je draai hebt gevonden wil je niet meer zonder. De mindfulness app is een fijne app die je in het begin op weg kan helpen. Probeer het gewoon eens uit en kijk of het bij je past. Het kan je namelijk veel rust brengen en je helpen je gedachten op orde te krijgen.

Structuur
Door ervaring heb ik geleerd dat structuur ontzettend belangrijk is tijdens een drukke periode in je leven. Vooral plannen en werken met een agenda helpt om alle taken en afspraken te ordenen. Maar dat is niet alleen belangrijk, ook structuur in je slaapritme heeft de nodige voordelen. Hierover volgt later een aparte post op mijn blog. Stay tuned 😉

Last but not least:
Wees lief voor jezelf. Het is oké als je soms niet naar een feestje gaat om op tijd te gaan slapen, of om na een drukke dag eten te bestellen uit gemakzucht. Je hebt maar één jij. Wees er zuinig op.

Wat doe jij om de decemberdrukte te overleven?

Liefs,


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s