Als ik mijn ochtenden in één woord zou moeten omschrijven: dramatisch. Verslapen is waar ik het beste in ben, op snoozen na. Mijn slaapritme ligt er ook niet helemaal lekker bij waardoor ik soms op drie uur slaap moet functioneren wat ik ’s middags probeer te compenseren met een flinke powernap.

Gelukkig heb ik zelf ook door dat dit niet meer kan op deze manier. Mijn school en mijn social life gaan er onder lijden. New year, new me (kots) dus tijd om even het een en ander uit te proberen. Op Facebook kwam een advertentie voorbij van Coco Chiara, die zichzelf de Queen of routine noemt. Via de mail kon ik een gratis ochtendroutinelijstje inclusief checklist downloaden. Over het fenomeen “ochtendroutine” had ik al veel positiefs gehoord, evenals over het vroeg opstaan voor een meer succesvolle dag. Tijd om het een weekje uit te proberen!

Afbeeldingsresultaat voor 07:00 am

Stap 1: Vroeg opstaan
Ofwel gezegd; sta een half uur eerder op dan normaal. Mensen die mij kennen weten dat ik meer een ‘Queen of the snoozebutton’ dan van ochtendroutine ben en dit voor mij dus een helse strijd was. Na me op dag 1 verslapen te hebben heb ik dit de rest van de week netjes vol gehouden wat zich resulteerde in een rustigere ochtend. Waar ik normaal mijn bed uit rolde, mezelf in een broek hees en naar school fietste eruitziende als een comfortabele zwerver zat ik nu gelakt en gekapt in de schoolbanken. Het grappige is dat ik gewoon net zo moe was als normaal, dus dat halve uurtje extra slaap maakte het verschil niet.

Stap 2: Rustig opstarten
Deze stap vertelde mij dat ik mijn bed moest opmaken, mijn gordijnen moest openen, even stretchen en vervolgens een groot glas water moest leegdrinken. Eigenlijk snapte ik nooit het nut van je bed opmaken aangezien je er ’s avond toch weer in gaat liggen, maar het staat natuurlijk wel allemaal wat netter. Goed, die houden we er dus in. Evenals het gordijnen openen, alhoewel ik dit in vervolg pas na het klaarmaken doe (buurman zag mijn boobies). Het daglicht maakt dat je wel wakker moét worden. Stretchen deed ik eigenlijk altijd al, evenals water drinken alleen niet in de frequentie waarop beschreven staat in deze stap. Eigenlijk was het best lekker en zorgde het voor een verminderd hongergevoel gedurende de ochtend.

Stap 3: Mediteren
Normaal gesproken mediteer ik voor het slapen gaan, voornamelijk omdat ik hier ’s ochtends geen tijd voor had. Maar nu ik toch een half uur eerder uit mijn nest kom was het eigenlijk wel erg fijn om even een paar minuten stil te staan bij mijn ademhaling. Ik weet niet of ik dit dagelijks blijf doen, maar zeker in drukke stressvolle perioden is dit een goede stap om te zetten.

Stap 4: Schrijven
Wat ik het allerliefste doe na nog een keer omdraaien in bed, is schrijven. Afgelopen week begon ik de dag met opschrijven van drie dingen waarvoor ik dankbaar was, en twee doelen voor de dag die volgde. Voornamelijk het dankbaarheidspuntje vond ik lastig, want ik ben dankbaar voor zoveel dingen. Toch vond ik deze stap heel fijn om even stil te staan bij alles wat ik bereikt heb in het leven, en te focussen op de dingen die ik nog wil bereiken. Mocht je er op een of andere manier geen tijd voor hebben in je ochtendroutine kun je dit ook makkelijk doen tijdens je reis naar werk of school!

“Toch vond ik deze stap heel fijn om even stil te staan bij alles wat ik bereikt heb in het leven, en te focussen op de dingen die ik nog wil bereiken.”

Stap 5: Gezonde start
Ik weet dat het heel slecht is, maar eigenlijk ontbijt ik nooit. Mijn eerste maaltijd neem ik pas tegen de middag. Of het te maken heeft met tijdgebrek of het feit dat ik ’s ochtends gewoon geen trek heb weet ik niet. Deze laatste stap was dan ook (op het vroeg opstaan na) de moeilijkste. Met veel moeite werkte ik ’s ochtends een licht ontbijt weg. Veel verschil merkte ik echter niet gedurende mijn dag, op het missen van een rammelende buik tegen de klok van elf na. Toch zijn er verschillende onderzoeken gedaan waarin bewezen is dat ontbijt gewoon ontzettend belangrijk is voor je, dus ik probeer dit voornemen wel mee te nemen het nieuwe jaar in.

Heb jij een ochtendroutine? Zo ja, waar bestaat die uit?

Liefs,


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s