Als student heb je vaak niet veel te besteden. Daarom krijg ik ook regelmatig de vraag; hoe kun je toch zo vaak op reis van je studiefinanciering? Het klinkt misschien gek, maar ik vind reizen één van de basisbehoeften van een student. Je word er zelfstandig van, je bouwt er ervaringen maar ook vriendschappen mee op en misschien nog het aller belangrijkste is dat het je hoofd leegt wat je nieuwe energie geeft om je studie af te maken. Buiten het feit dat ik mijn hele leven aanpas op geld besparen voor een uitstapje heb ik ook een aantal manieren gevonden om voor weinig een tripje te boeken.

Tip 1 – Wees flexibel in je reisdata

Iedereen weet dat reizen in het hoogseizoen bijna onbetaalbaar is. Logisch, want half Nederland staat op Schiphol Airport om te vertrekken naar hun vakantiebestemming. Kun je buiten schoolvakanties en de bouwvak reizen? Doe dat dan. Dit scheelt je namelijk aanzienlijk in je portemonnee. Daarnaast zal je vakantiebestemming niet overspoeld zijn met toeristen. Win-win situatie!

Tip 2 – Zoek vluchten met Skyscanner of Kiwi

Als je Skyscanner of Kiwi nog niet kent: een citytrip boeken gaat vanaf nu héél anders zijn voor je. Toen ik een paar jaar geleden een vakantie wou boeken ging ik gewoon naar de website van een random vliegmaatschappij, koos ik de datum dat ik wou gaan en voerde die in. Na het zien van de prijs sloot ik mijn tabblad en ging ik huilend in bed liggen terwijl ik tegen mijzelf zei dat ik nooit wat van de wereld zou gaan zien. Tegenwoordig boek ik retourtjes voor 50 euro.

Maar hoe dan? Allereerst: Skyscanner. Als vertreklocatie voer ik Nederland in. Omdat ik zelf best centraal in Nederland woon en gratis kan reizen met het openbaar vervoer maakt het voor mij niet veel uit of ik vlieg vanaf Amsterdam, Eindhoven of Groningen. Als eindbestemming voer ik “Overal” in omdat het me eigenlijk niet uit maakt waar ik heen ga. Als laatst kun je kiezen om te reizen in de goedkoopste maand, of om zelf een maand te kiezen waarin je wil reizen.

Als je op “Zoek tickets” klikt komt er een lijst met landen op chronologische volgorde van goedkoop naar duurder. Nu komt het moeilijkste gedeelte: kies je vakantiebestemming.

Je kunt nu op het blauwe pijltje klikken bij het land waar je graag naar toe wil. Er komt dan een lijst tevoorschijn met steden waar je heen kunt vliegen. Voor deze uitleg kiezen we voor Polen, Gdansk.

Na de stad gekozen te hebben waar je heen wil kun je kiezen uit alle vliegvelden in Nederland die hier naartoe vliegen (inclusief prijzen). Ik kies hier voor Eindhoven, want dat is waar de meeste budget airlines vandaan vliegen (maar dit is natuurlijk afhankelijk van wat je zelf wil). Nu kun je de goedkoopste data kiezen of de data aanklikken wat jou het beste uitkomt zoals onderstaande afbeelding. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is boeken!

Kiwi werkt ongeveer hetzelfde. Mocht je vragen hebben stuur me dan even een berichtje!

Tip 3 – Reis met alleen handbagage

Op een citytrip heb je niet veel nodig. Wat kleding, toiletartikelen en je bent good to go. Toch merk ik dat veel mensen toch incheckbagage meenemen op een citytrip. Waarom? Omdat ze niet de juiste inpaktechniek gebruiken. Er is één gouden regel over het reizen met alleen handbagage: rol je kleding op. Dit scheelt zó veel ruimte. Probeer het maar eens!

Tip 4 – Maak gebruik van alternatieve reismethoden
Wie zegt dat je per se met het vliegtuig weg moet terwijl het ook prima te doen is om met andere vervoersmiddelen te reizen? Vaak goedkoper en daarnaast ook nog beter voor het milieu. Goeie sites voor de trein zijn Happyrail of Interrail. Met de bus kun je heel makkelijk en super cheap boeken met de Flixbus of kun je een compleet verzorgde reis krijgen via Kras.

Afbeeldingsresultaat voor interrail

Tip 5 – Boek een goedkoop hostel, airbnb of hotel

Een goedkope verblijfsplaats regelen ben ik gaan zien als een sport. Ook hier heb ik allerlei tips & tricks voor waar ik graag een aparte blogpost over wil maken. Stay tuned!

Wat is jouw gouden tip om goedkoop op reis te gaan? Laat het me weten in de reacties. 

12 gedachten over “How to: goedkope citytrip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s