Vijfentwintig euro per week; dat was voor mij een flinke uitdaging maar helaas de harde realiteit voor veel mensen in Nederland. Normaal geef ik het dubbele uit per week. Misschien nog wel meer, afhankelijk van of ik kleding koop of uit eten ga met vrienden. Ik ging afgelopen week als experiment ervaren hoe het is om een week niet te leven als arme student maar als arme schuldenaar.

Even een overzichtje: vijfentwintig euro. Hier ging zes euro af voor Netflix, mijn sportschool abonnement en huishoudartikelen. Dat betekent dat ik negentien euro over had voor boodschappen. Sommige boodschappen zoals rijst en pasta had ik al in huis. Hier heb ik €3,50 voor gerekend. Bij de supermarkt heb ik in totaal €9,10 uit gegeven en op de markt heb ik €6,25 besteed. Dit betekent dat ik nog 15 cent over had.

Ontbijt en lunch
Ik ben niet gewend om heel uitgebreid te ontbijten of te lunchen, dus dat doe ik deze week ook niet. Voor deze week heb ik een brood en crackers gehaald met wat fruit van de markt. Als beleg koos ik voor hüttenkäse van de Lidl. Deze kost maar 55 cent en daar kan ik de hele week mijn brood mee beleggen. Beetje zout en peper er op, en wat rucola die ik nog over had van het avondeten van maandag and I’m good to go!

MAANDAG – Penne met roomsaus
Met een klein budget moet je creatief zijn en vooral veel recepten zelf improviseren. Daarom maakte ik, om de week goed te beginnen, deze super easy en vooral goedkope pasta. Beetje champignons, lente ui, wat roomsaus met peper en zout. Tadaaaa. Voedsel.

DINSDAG – Curry met zoete aardappel
Onverwachts at een vriendin mee. Paniek. Hoewel ze netjes aanbood om me geld te doen voor het eten leek het mij een leuke uitdaging om creatief om te gaan met de ingrediënten die ik gehaald had voor deze week. Wonder boven wonder eindigde ik na een uur zwoegen in de keuken met een enorme pan enorm lekkere curry. Na het eten had ik zelfs nog wat over waar ik woensdags van heb gegeten.

Vind hier het recept!

DONDERDAG – Noodles
Mijn studentenrecept voor Noodles bestaat al sinds dag één dat ik op kamers woon. Waarom? Omdat het zo lekker goedkoop is en goed met restjes werkt. Je kunt er namelijk bijna elke groente wel in verwerken wat je over hebt na een week koken. Ik zelf gooide er wat champignons en ui in met wat sperziebonen die ik gekocht had op de markt. Ik had nog kokosmelk over van de curry op dinsdag en samen met wat kruiden maakte ik er een lekker avondeten van.

Vrijdag – Soep
Maar dan wel die goedkope weetje, die onderin het schap staan

Wat ik miste? Snacks als chips of chocolade, koffie halen op school en thuisbezorgd.nl. Toch heb ik er geen spijt van als ik zie wat ik bespaard heb afgelopen week. Ondanks dat ik het ontzettend moeilijk vond. En dan bedoel ik niet dat ik moeite had met het laten staan van lekkere dingen. Ik vond het vooral moeilijk om bij elke uitgave mijn budget opnieuw te berekenen. Gelukkig ging er niets op zoals shampoo of mijn mascara, dit zou namelijk een aanslag zijn in mijn weekbudget. Wel ben ik erg bewust geworden qua aankopen, zeker voor aankopen die ik in de toekomst ga doen.

Wil je deze challenge ook proberen? Tof! Hier even wat algemene tips voor je:

  • Doe je boodschappen op de markt, het liefst aan het einde van de dag.
  • Eet bij je ouders (ha-ha).
  • Let op aanbiedingen via de reclamefolder app.
  • Neem je eigen eten mee om te voorkomen dat je veel geld uitgeeft in bijvoorbeeld de schoolkantine.
  • Kijk onderin de schappen, daar staan vaak de goedkope huismerken. Duurdere A-merken staan vaak op ooghoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s