In het zuidwesten van van het land op ongeveer 2 uur rijden vanaf Sofia vind je het grootste nationale park van Bulgarije. Dit prachtige berggebied, de Rila Mountains genoemd, is ideaal voor een daguitstapje en erg bekend om de 7 rila meren. Jaarlijks trekken deze gletsjermeren die in dezelfde vallei liggen vele bezoekers; logisch, want het ziet er prachtig uit. Op verschillende manieren kun je gemakkelijk bij het gebied komen; je moet alleen even weten hoe.

Stap 1 – Van sofia naar Dupnitsa

Er zijn verschillende mogelijkheden om te vertrekken uit de hoofdstad. Je kunt zelf rijden met de auto wat waarschijnlijk de makkelijkste optie is. Wanneer dit niet mogelijk is kun je vanaf het hoofdstation de trein of de Union Ivkoni bus nemen naar Dupnitsa. Dit kost je ongeveer 6 BGN per persoon (omgerekend 3 euro) voor een enkele reis. Beide opties duren ongeveer een uur. Tussen 07:10 en 10:00 uur vertrekken er geen bussen.

Verschillende sites vertellen je dat je elke dag een bus kan nemen om 14:00 uur naar de lakes. Let er wel op dat als je naar boven wil met de ski-lift deze dagelijks maar tot 16:00 uur naar beneden gaat. Boven op de berg zijn geen voorzieningen aanwezig (behalve prachtige natuur), geen eet- of drinkmogelijkheden, geen hotels etc. Je zult dus wandelend naar beneden moeten, hou hier rekening mee.

Let op: de bus vertrekt niet van het grote busstation, maar via de bushalte achter het hoofd treinstation! Dit is ongeveer 2 minuten lopen vanaf het grote busstation. Je kunt iemand vragen; maar rondom de stations zijn veel “toerist guides” die je oplichten door geld te vragen voor hun advies. Het makkelijkste is om Union Ivkoni Sofia op te zoeken op Google Maps.

Stap 2 – Dupnitsa naar pionerska hut

In het hoogseizoen kun je vanaf het dorpje Dupnitsa halverwege de berg gebracht worden met de bus. Helaas is dit buiten de vakantieperiode niet mogelijk en zul je een taxi moeten nemen. Voor 40 BGN (omgerekend 20 euro) kun je de rit van een uur maken en ondertussen genieten van het adembenemende berglandschap. Noteer even het telefoonnummer van je taxichauffeur voor je rit naar beneden.

Tip: deel je taxi met andere reizigers om de kosten te bedrukken.

Stap 3 – Skilift omhoog

Dit is toch wel één van de leukste dingen aan de reis naar boven! Voor 8 BGN heb je een enkele reis of voor 12 BGN een retourtje. Onderweg naar boven zie je van kleine watervallen tot uitgestrekte bossen. De rit duurt ongeveer een half uurtje. Echte sportievelingen kunnen er ook voor kiezen om wandelend naar boven te gaan, maar dit was iets te fanatiek voor ons.

Stap 4 – wandeltocht

Hier begint het avontuur. Wandelend kun je naar de seven rila lakes (vaak kun je gewoon de crowd volgen). Toen wij in April de trip maakten lag er sneeuw wat het tot een beste klimtocht maakte. Mijn tips zijn dan ook dat je goede schoenen aan doet, water en eten mee neemt en ondanks dat er sneeuw ligt je je wel goed insmeert met zonnebrandcrème. En het belangrijkste: geniet!

Heb jij wel eens een berg beklommen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s